2023 Yılı Bütçesi TBMM Cazibe ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2021 Yılı Merkezi Hile Kesin Adisyon Kanunu Teklifi’nin geneli ile Sayıştay raporları üstünde görüşmeler sürüyor.

Görüşmelerde, CHP Grubu namına kortej düzlük Konya Mebus Abdüllatif Şener, bütçelerin hoppadak tıpkı ünsiyet metni olmadığını, benzeri zamanda bire bir tutum politikası uzlaştırıcı olduğunu söyledi.

Bütçenin, konuşu göstergelere etkisinin hangi olacağının hesaplanması ve buna bakarak şekillendirilmesi gerektiğini dile getiren Şener, “5 yıldır süren bire bir soylu erki kriz var, hakeza ayrımsız ortamda 2023 bütçesini hazırlıyoruz. Bu bütçeyi hazırlarken bile 2023’te ekonomiye etkilerini gözden buyurmak lazım.” dedi.

Son iki yılda Türkiye’da dirimlik dağılımının bozulduğunu savunan Şener, “Bağan dirimsel gruplarının daha birlikte yoksullaştığı, mutedil sınıfın eridiği bire bir çevrim var. 2023 bütçesinin bağan dirimlik gruplarını, itidalli sınıfı henüz üstelik mağdur eden, gelir dağılımını daha birlikte bozan bir nitelikte hazırlanmış olması yanlıştır. Bu yanlışın özünde hükümetin bayağı yukarı bir yıldır uyguladığı iktisadi menent var. 2023 bütçesi göründüğü şekliyle Türkiye’deki gelir dağılımını elan birlikte hırçın etkileyecek aynı bütçedir; sunu mefret noktası bu.” değerlendirmesinde bulundu.

Şener, “iktidarın izlediği iktisat politikası düğümlü olduğu üzere” hep tasarruf araçlarının enflasyon karşısında eridiğini tez etti.

“Bütçe halktan kof”

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise 2023 bütçesinin kül tercihleriyle “acımasız ve adaletsiz” olduğunu istikbal sürdü.

“Bütçenin sunu balaban bakanlığının ürem” olduğunu söyleyen Paylan, “Bakın ‘getiri bakanlığına 565 bilyon liralık gider yapacağım’ diyor Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı. Sayın Reisicumhur Yardımcısı, bu tabiri bilirsiniz: Turpun büyüğü nerede? Heybede. Bu faizi örtmüşler, gizlemişler. Düzem garantili mevduatla yoksulun vergisini zengine ödemesinin adı nedir? Bu hükumete göre bunun adı getiri değilmiş.” diyerek konuştu.

Türkiye’dahi değme 3 çalışandan 2’sinin asgari sevap yahut civarında mahiye aldığını kaydeden Paylan, “Bu bütçe lehtar bütçesidir, yüzde 1’in bütçesidir; bu bütçe halktan kopuktur, bu açıdan bu ülkenin mutekit vekilleri bu bütçe tercihlerini değiştirmelidir.” ifadesini kullandı.

İYİ Öğür Erzurum Saylav Naci Cinisli üstelik bu bütçeyle “milletin cebindeki 3 kuruşun peşine düşüldüğünü” savundu.

Cinisli, “Bu bütçe, enflasyonla şişkin, gelirleri acımasızcasına faizcilere dökme bire bir intihap finansmanı bütçesidir. Para Şişkinliği vergisini DÜRÜST Tümen iktidarı sevdi. Bu enflasyonla oluşan inanılmaz erdemli dolaylı vergilerle icap bütçeler gerekse dahi anlıyoruz kim önümüzdeki seçim finanse edilecek. Bu yolun makul ve kalburüstü bir sefer olmadığını beyan etmek isterim.” görüşünü paylaştı.

Seviye korumalı mevduatın “ayrımsız saatli bomba” olduğunu dile getiren Cinisli, “Ben bunu dövize endeksli, ucu belirgin faizli mevduat hesapları yerine değerlendiriyorum. Türkiye’nin tek hayrına olmayan tıpkısı formül deniyorsunuz.” sözlerini sarfiyat etti.

“Türkiye üreterek büyümektedir”

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise dünyada konuşu kalın yaşamayan talih olmadığını, büyümenin yavaşladığını, birçok ülkede iktisadi sükûnet yaşandığını anımsattı.

Toptan ekonominin, anbean elan kasvetli ve belirsiz bir görünümle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Sahtekâr, dünyanın global tıpkı resesyonun eşiğine geldiğini tabir etti.

Türkiye’nin tahaccüm, envestisman, üretim, dış satım oranıyla değişik ülkeler beyninde öne çıktığını belirten Kalaycı, şunları kaydetti:

“Türkiye ekonomisinin 2022 yılı tahaccüm tahminini OECD yüzde 3’ten Haziran’birlikte 3,7’ye, geçen ay yüzde 5,4’e; IMF ise yüzdelik 2,7’den Temmuz’da yüzdelik 4’e, bu ay yüzdelik 5’e yükseltmiştir. Türkiye, herhangi bir şeye karşın büyüyen, gelişen ve güçlenen ayrımsız ülkedir. Türk sanayisinde çarklar dönmektedir. Türkiye üretmektedir, üreterek büyümektedir. Türkiye, 2021 yılında yüzde 11,4 tahaccüm oranıyla 50 yılın rekoruna kazanmış, 2022 yılının bir numara çeyreğinde yüzdelik 7,5, ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüme oranlarıyla dimdik nema eğilimini sürdürerek dünyanın bildirme efdal büyüme kaydeden beş altı ülkesi beyninde düzlük almıştır.”

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kimyasal silah kullandığı iddiasına değinerek, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Çiy Korur Fincancı’nın açıklamasını eleştiren Kalaycı, “Yıldırı örgütünün son çırpınışları gösterişli yalanlarla kundaklanmak istenmiştir. Namussuz PKK’nın iftirasına evvel CHP’li aynı milletvekilinden destek gelmiştir peşi sıra HDP’li aynı mebus Türkiye’yi genosit yapmakla suçlamıştır. Bölücü terör örgütü PKK’nın iftirasına sarılıp onurlu Türk askerini suçlamak talip ki varsa haindir, suçludur, dökülen martir kanlarının vebali onun üzerindedir.” açıklamasında bulundu.

“85 milyon vatandaşımızın bütçesi”

YANLIŞSIZ Fırka Giresun Milletvekili Cemal Öztürk birlikte 2023 yılı bütçesinin, SELIM Öğür hükümetlerince hazırlanan geçmiş birlik bütçelerde olduğu kabilinden Türkiye’deki muvaffakiyet hikayelerine ve kazanımlara dayanç oluşturacağını vurguladı.

2023 yılı bütçesinin, Cumhuriyet’in 100. yılının bütçesi olması bakımında da eke olduğuna dikkati calip Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye yüzyılının inşasına giden yolda çokça büyük tıpkısı eşik olan 2023 yılı bütçesinin ülkemize, milletimize ve bilcümle insanlığa adamakıllı, artımlı olmasını diliyorum. AK Parti hükümetlerine kesintisiz namına 21 el bütçe hazırlama imkanı veren eren milletimize üstelik sonsuz teşekkürname ediyorum. DOĞRU Öğür hükümetleri, bütçeleri, milletimize bakım etmenin aynı aracı kendisine görmüş, yurttaş odaklı yerine hazırlamış ve uygulamıştır. Bu bütçenin de toplumun eksiksiz kesimlerini havi, 85 milyon vatandaşımızın bütçesi olduğu görülmektedir. Toptan erke piyasalarındaki anormal yükselişlerin vatandaşlarımıza yansıtılmaması üzere yabansı çaba gösteren hükümetimize müteşekkiriz.”

Öztürk, Türkiye’nin çıktı kişi hesaplı ve sosyal programlarını geliştirebilen, hayata geçirebilen canlı ayrımsız mevki olduğunu belirtti.

Share: