2023 seçimlerinde birçok Suriyeli oy kullanacak? Vekil Süleyman Soylu yanıtladı

İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat, NTV’üstelik yayınlanan Ahmed Arpat ile Özel Röportaj programının konuğu oldu. Suriye’nin kuzeyinde yaşanan durumlar ve Türkiye’deki sığınmacılarla ilgilendiren da heybetli açıklamalarda bulunan Soylu, “Komşumuzda yaşanan bire bir hazin var. Bittabi kendi ülkelerine dönecekler. Türkiye bu süreci bire bir politikayla yönetiyor. Tığ o insanları ölüme ayrılma edemeyiz. Işler bölgelerinde avlu normale dönmüş durumda” diye niteleyerek konuştu. Bakan Aristokrat, 2023 seçimleri yaklaşırken bildirme haddinden fazla alçalma edilen konulardan olan Suriyeli müntehip sayısını üstelik açıkladı. Aristokrat’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

CEMEVLERİNE DÜZENLEME YAPILACAK MI?

“İlkokuldan itibaren ciddi ayrımsız konumda olduğumuzu, Günindi ile Şarki beyninde bire bir köprü olduğumuzu anlatım ederler. Hep bunlar kadar eke olan tıpkı öz var, büyük aynı medeniyetin devamıyız. 21. yüzyıldan itibaren Türkiye bir zaman yaşadıklarını kendine tecrübe etmiştir. Türkiye’nin fay hatları tetiklenmeye çalışılıyor. Türkiye Sünni-Alevi çatışmasıyla zayıflatılmaya çalışılıyor. Türk-Kürt meselesi üzerinden Türkiye’yi zayıflatmaya çalışanlara alın savaş ortaya koyduk. Elazığ’daki depremde biz seçkin yeri dolaşırken ‘şurada cemevinde insanlar var oraya de gidelim’ dedik. Onlarla tıpkısı araya geldik. Dedim ki siyasa tek konuşmayacağız. Bizden hangi istiyorsanız yapacağız. Oradan elde ettiğimiz akıbet devam etti. Türkiye geneline yaydık. Bin 580’den fazla cemevini arkadaşlarımız musahabe etti. 8 bin 740 kâm topladık. Bunların ortamında kat, cemevleri, donanımlar var. Hangi kadar talepleri varsa bütün bu taleplerin yetişkin benzeri bölümünü el birliğiyle gerçekleştirdik. 5 bin 600’ünü şu esas büyüklüğünde bitirdik. Cemevlerinden gelen kül talepleri karşılamaya çalışıyoruz.

SURİYELİ SIĞINMACILAR TARTIŞMASI

Komşumuzda yaşanan ayrımsız yaslı var. Milyonlarca kayırıcı yerinden edildi ve ülkesini boşanmak zorunda kaldı. Bu insanların yeryüzü iri bölümü Türkiye’ye geldi. 2011’de başladığı zaman tığ bu sürecin bu büyüklüğünde detaylı süreceğini durum etmedik. Bu insanlar elbette öz ülkelerine dönecekler. Türkiye bu süreci benzeri politikayla yönetiyor. Biz o insanları ölüme infirak edemeyiz. Faaliyetler bölgelerinde sahn normale dönmüş durumda. Türkiye’de 3 milyon 650 bin Suriyeli sığınmacı var. Araştırmalarda Suriyelilerin yüzdelik 70’i yaklaşmak istiyor.

ŞAM’LA DİYALOG KURULACAK MI?

Bu meselenin bu noktaya gelmesinden önceki böyle ayrımsız kıymetlendirme yarmak, kimin ne seviyede yaklaşabileceği, ne adımları atabileceğini görmeden hakeza tıpkısı yorum fethetmek çok bayağı değil, er birlikte. Onun ötesinde bizim sorumluluklarımız var. İnsani sorumluluklarımız var, komşuluk sorumluluklarımız var.

SURİYE’NİN KUZEYİNDE YAŞANAN OLAYLAR

Tığ o bölgeyi avucumuzun içi gibi biliyoruz, yapılan rastgele şeyi biliyoruz. Burada temas hamleyi gerçekleştiriyorlar. Türkiye’üstelik tıpkısı provokasyona cevaz edilebilir mi? Düzenlilik açısından bana bakarak Cumhuriyet Altını tarihimizin arz ruhlu zamanındayız. Türkiye içerisinde eski izlerden küsurat bire bir mızıka denemelere girebilirler amma kolaylıkla gereğini yerine getirebilme kabiliyetine sahibiz. Suriyeliler içre aynı provokasyon kesinlikle olamaz.

SURİYELİ MÜNTEHIP SAYISI

Suriyeli seçmen sayısı 120 bin. 211 bin yurttaş yaptık. Bunun 91 bini çocuk. Bunlar kimler? Haddinden Fazla kriterimiz var. Sanatkarı var, mühendisi var, doktoru var, gani öğrencisi var, sigortalı çalışmaya bitmeme fail var. Aynı mesafe bire bir şikayet vardı, sunu iyileri Avrupa’ya gidiyor. Türkiye ayrımsız otağ devleti değildir. İlk kere birlikte vatandaş yapmıyor. Bu işin kriterleri var.”



Share: